Cargando Eventos

« Todos los Eventos

  • Este evento ha pasado.

XVII Congrés d’Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya

9 mayo, 2019 - 11 mayo, 2019

Fruit de la quarta revolució industrial (big data, intel·ligència artificial, algorismes, etc.), dades i documents s’han convertit en el recurs més preuat tant per als governs com per a les grans corporacions. El potencial de millora econòmica, social i política que aquest nou paradigma suposa és inqüestionable, com també ho és el grau de neguit per part de la ciutadania fruit de pràctiques a bastament ja evidenciades (fake news, postveritat, capitalisme de vigilància, etc.)

És per això que volem reivindicar la funció social dels serveis d’arxiu i gestió documental com a generadors de confiança ciutadana. Davant la datificació de la nostra identitat, cal avançar en la democratització tant de l’accés a la informació pública com, sobretot, del repertori tècnic i els principis teòrics amb què aquesta es pot gestionar de manera fiable i sostenible en el temps, per tal de convertir l’arxiu en una eina imprescindible d’apoderament cívic en el marc d’una democràcia participativa real.

Així doncs, hem de pensar els arxius no tant com a serveis, sinó com a comunitats. Comunitats d’arxiu, a dos nivells. Un primer, com a comunitats de pràctica: grups de professionals (arxivers, enginyers, periodistes de dades, humanitats digitals) que avancin en l’ús de tecnologies semàntiques, machine learning o dataviz per al tractament i l’explotació de dades massives. I un segon nivell, el de comunitat cívica. Els arxius han d’obrir-se a tothom, seguint models i projectes arxivístics que han demostrat la viabilitat de la gestió documental participativa. La comunitat d’arxiu, en resum, com el marc social de reapropiació de poder polític per part de la ciutadania a través d’una relació fiable amb la informació.

Detalles

Comienza:
9 mayo, 2019
Finaliza:
11 mayo, 2019
Categoría del Evento:
Web:
http://arxivers.cat

Organizadores

Associació d’Arxivers – Gestors de Documents de Catalunya
Arxiu General de la Diputació de Girona
Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Local

Teatre Auditori Municipal Narcís Masferrer Buixó
Carrer Callao, s/n
Sant Feliu de Guíxols, Girona 17220 España
+ Google Map
Teléfono:
972820167
Ver la web Local

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *